Domowe trufelki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki kakao
1 łyżka miodu
2 łyżki wódki
dodatkowo:
20 dag polewy czekoladowej
wykonanie;
śliwki i daktyle oczywiście bez pestek przełożyć do dzbanka robota, dodać orzechy, miód, kakao oraz alkohol, całość dokładnie zmiksować.
Kiedy masa będzie dobrze zmiksowana uformować z niej małe kuleczki mi wyszło 22 szt i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Polewę rozpuścić i kolejno maczać w niej schłodzone kuleczki, odłożyć na kratkę, aby dobrze zastygły ja swoje trufelki dodatkowo ozdobiłam cienkim paseczkiem z lukru i pudrową śnieżynką.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
nabrałam chęci na takie trufelki :)
OdpowiedzUsuń