Keks to kolejna słodkość z mojego świątecznego stołu, a jest to ulubione ciasto mojej najstarszej córci :)
Keks
25 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag mieszanki do keksa
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać żółtka na zmianę z mąką pszenną wymieszaną z maką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Kiedy ciasto jest juz gładkie i jednolite dodać do niego bakalie i wymieszać.
Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w 190st około 60 minut po upieczeniu polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny oraz wody i ozdobić bakaliami.
Cudownie kolorowy :)
OdpowiedzUsuń