Ten przepis jest idealny dla tych co zapomnieli wcześniej upiec pierniki więc jeśli zrobią to nawet dzisiaj będą mieć mięciutkie pierniczki na święta.
Pierniczki dla spóźnialskich
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 opakowania przyprawy do pierników
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
wykonanie:
Rozpuścić w garnku miód, cukier i mało po wyłączeniu palnika dodać sodę i wymieszać, odstawić do wystudzenia ( radzę robić w większym garnku bo się pieni)
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć kształt pierników i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w 180st około 8 minut po upieczeniu wystudzić ozdobić lukrem.
Lukier do dekoracji pierniczków jest najlepszy gęsty przygotowany z utartego z cukrem pudrem białka i kilku kropli soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz