Pyszna pieczeń ze zwykłego mięsa z łopatki wieprzowej przez dodatek suszonych grzybów bardzo zyskała na smaku.
Pieczeń w sosie grzybowym
około 2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
1 garść suszonych grzybów leśnych
1 cebula
3 łyżki smalcu
Wykonanie:
Mięso umyć osuszyć i natrzeć solą oraz czarnym mielonym pieprzem w brytfannie rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso po zrumienieniu odsunąć je na bok, a na powstałym tłuszczu podsmażyć cebule i grzyby pokrojone w kosteczkę ( grzyby trzeba wcześniej umyć i namoczyć) . Mięso i podsmażone grzyby zalać 1/2 litra goracej wody dodać 1/2 szklankę wody w której moczyliśmy grzyby, dołożyć 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu czarnego, 2 rozgniecione ziarna jałowca i 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki tymianku. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i pod przykryciem dusić około 1 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie ja swoje przekroiłam na dwie części i po tym czasie rozpływało się w ustach. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z sosu i pokroić w grube plastry, a sos zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w małej ilości wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz