wtorek, 16 grudnia 2014

Pieczeń w sosie grzybowym

Pyszna pieczeń ze zwykłego mięsa z łopatki wieprzowej przez dodatek suszonych grzybów bardzo zyskała na smaku.


Pieczeń w sosie grzybowym

około 2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
1 garść suszonych grzybów leśnych
1 cebula
3  łyżki smalcu
Wykonanie:
Mięso umyć osuszyć i natrzeć solą oraz czarnym mielonym pieprzem w brytfannie rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso po zrumienieniu odsunąć je na bok, a na powstałym tłuszczu podsmażyć cebule i grzyby pokrojone w kosteczkę ( grzyby trzeba wcześniej umyć i namoczyć) . Mięso i podsmażone grzyby zalać 1/2 litra goracej wody dodać 1/2 szklankę wody w której moczyliśmy grzyby, dołożyć 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu czarnego, 2 rozgniecione ziarna jałowca i 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki tymianku. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika  i pod przykryciem dusić około 1 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie ja swoje przekroiłam na dwie części i po tym czasie rozpływało się w ustach. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z sosu i pokroić w grube plastry, a sos zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w małej ilości wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody