poniedziałek, 15 grudnia 2014

Całuski

Dzisiaj tradycyjne pierniczki ze starego przepisu na Całuski te pierniczki mi smakują zawsze najlepiej po świętach kiedy zmiękną i rozpływają się w ustach.


Całuski

1/2 szklanki miodu
30 dag mąki
3 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Podgrzać miód i dodać do niego mąkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa miodowa przestygnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie schłodzić je około 1 godziny.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 1 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w 170st.

20 dag mlecznej czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka i polać nią po wierzchu upieczonych i wystudzonych pierniczków ( można dodatkowo posypać kolorową posypką)



Słodki Prezent

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody