Gigantyczny omlet na rodzinne śniadanie i oczywiście z moim ulubionym rabarbarem :)
Omlet z rabarbarem
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka płynnego masła
Wykonanie:
Przygotowany rabarbar wsypać na patelnię dodać cukier i smażyć kilka minut, aż z cukru zrobi się karmel i oblepi cały rabarbar.
Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, następnie dolać mleko i płynne masło.
Przygotowanym ciastem zalać rabarbar na patelni
smażyć jak tradycyjnego omleta kilka minut od czasu podnosząc delikatnie brzegi, aby płynna masa ściekła pod omlet na koniec na chwilkę przykryć patelnię, aby wierz dokładnie się ściął. Usmażonego omleta delikatnie przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i od razu podawać ja jako dodatek do niego dodałam serek homogenizowany waniliowy, a całość smakowała doskonale.
myślę,że tego giganta to spokojnie zjadłabym sama:)wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPrzy wielkim apetycie na pewno dałabyś radę :)
Usuńi taki był :)
OdpowiedzUsuń