niedziela, 25 maja 2014

Deser arbuzowy

Zimny, mokry i pyszny czyli deser idealny na upalne dni.


Deser arbuzowy

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki zielonego barwnika
dodatkowo:
2 galaretki arbuzowe Winiary
1/2 kg arbuza
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fiks
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są dobrze ubite dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej i barwnik spożywczy, wymieszać ciasto.
Blaszkę która jest na wyposażeniu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu wystudzić.

W formie do keksa ułożyć ciasto tak, aby ciasto było w całej formie, a reszta wystawała poza formę bo potem się ją zawinie na cieście ułożyć arbuza pokrojonego w większa kostkę
i zalać go gęstniejącą galaretką przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu i przykryć całość ciastem które wystawało poza formę. Przygotowany deser wstawić do lodówki, aby zastygł.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiks, następnie wyłożyć na wierzch deseru i dowolnie ozdobić, podawać bardzo zimny.




Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

4 komentarze:

  1. chcę kawałek :) duży! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, po proszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, wygladał jak wyglądał, ale jak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie :D Przemyślany pomysł z tym zielonym barwnikiem :)
    - Eko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody