Pierwszy raz pokusiłam się o zrobienie dżemu z rabarbaru i pewnie nie ostatni bo moja córka czyści słoiczek za słoiczkiem tak jej smakuje:)
Dżem z rabarbaru
1 kg już pokrojonego rabarbaru
1 pomarańcza
1 szklanka soku pomarańczowego
1 galaretka pomarańczowa
1 dżemiks
1/2 kg cukru
Wykonanie:
Rabarbar ma ważyć już po pokrojeniu i oczyszczeniu równy kilogram. Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować. Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać. Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować cały czas ostrożnie mieszając po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Galaretka nie jest konieczna, ale moim zdaniem fajnie podkręciła smak i zapach dżemu.
super - zwykły dżem z rabarbaru ma taki bury kolor, świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńchyba w tym roku się skuszę i zrobię taki dżem :)
OdpowiedzUsuńMmm... musi smakować obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńi tak dokładnie smakuje :)
Usuń