piątek, 16 maja 2014

Dżem z rabarbaru

Pierwszy raz pokusiłam się o zrobienie dżemu z rabarbaru i pewnie nie ostatni bo moja córka czyści słoiczek za słoiczkiem tak jej smakuje:)



Dżem z rabarbaru

1 kg już pokrojonego rabarbaru
1 pomarańcza
1 szklanka soku pomarańczowego
1 galaretka pomarańczowa
1 dżemiks
1/2 kg cukru
Wykonanie:
Rabarbar ma ważyć już po pokrojeniu i oczyszczeniu równy kilogram. Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować. Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać. Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować cały czas ostrożnie mieszając po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.


Galaretka nie jest konieczna, ale moim zdaniem fajnie podkręciła smak i zapach  dżemu.






Rabarbalove

4 komentarze:

  1. super - zwykły dżem z rabarbaru ma taki bury kolor, świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba w tym roku się skuszę i zrobię taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody