Tradycyjne eklerki z tradycyjną masą budyniową były pyszne i bardzo urocze z wyglądu.
Tradycyjne eklerki
ciasto:
8 dag masła
20 dag mąki pszennej
4 jajka
krem:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 budyń waniliowy
20 dag masła
4 łyżki cukru
Wykonanie:
W garnku zagotować 1 szklankę wody do gotującej się wody dodać mąkę i mieszać do momentu, aż powstanie szkliste ciasto, następnie wystudzić. Kiedy ciasto przestygnie wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać do uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego malutkie eklerki.
Piec w 220 st około 20 minut.
Krem:
Część mleka zagotować z cukrem, a w tym co zostało rozmieszać jajka i budyń i wlać do gotującego się mleka, zagotowac cały czas mieszając i wystudzić.
Masło utrzeć na krem w trakcie dodawać zimny budyń.
Zimne eklerki przeciąć na pół i posmarować grubą warstwą kremu po wierzchu posypać cukrem pudrem.
mój Sławek uwielbia eklerki, ptysie, karpatkę :) to zdecydowanie jego smaki :) piękne Ci wyszły te ciacha :)
OdpowiedzUsuńJa bym je jeszcze przyozdobiła rozpuszczoną czekoladą deserową. :)
OdpowiedzUsuń-Eko