piątek, 16 maja 2014

Mleczne bułeczki z olejem rzepakowym.

Dzisiaj upiekłam bułeczki które można jeść na sucho, ale i z masełkiem czy dżemem smakują pysznie.

Mleczne bułeczki 

70 dag mąki pszennej
10 dag mleka w proszku
2 jajka
4 łyżki cukru
5 dag drożdży 
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
kruszonka:
5 dag masła
5 dag brązowego cukru
10 dag mąki pełnoziarnistej
dodatkowo:
jajko
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku oraz szczyptą soli, dodać drożdże roztarte z cukrem oraz mleko i jajka, wymieszać składniki ciasta i dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ciasto po wyrobieniu troszkę się klei, ale w trakcie wyrastania gęstnieje)
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i lekko je rozciągnąć, kubkiem wyciąć krążki i uformować z nich bułeczki które ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.

Masło na kruszonkę posiekać z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania kruszonki.

Jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu bułeczki, następnie posypać sporą ilością kruszonki.

Piec w 190 st około 15 minut.

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego musi na stałe zagościć w mojej kuchni"




6 komentarzy:

  1. Mmmm, pyszności! Iwonko, a ile drożdży dodać, bo chyba umknęły w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Bardzo lubię maślane wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Bardzo lubię takie bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite bułeczki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody