Dzisiaj upiekłam bułeczki które można jeść na sucho, ale i z masełkiem czy dżemem smakują pysznie.
Mleczne bułeczki
70 dag mąki pszennej
10 dag mleka w proszku
2 jajka
4 łyżki cukru
5 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
kruszonka:
5 dag masła
5 dag brązowego cukru
10 dag mąki pełnoziarnistej
dodatkowo:
jajko
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku oraz szczyptą soli, dodać drożdże roztarte z cukrem oraz mleko i jajka, wymieszać składniki ciasta i dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ciasto po wyrobieniu troszkę się klei, ale w trakcie wyrastania gęstnieje)
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i lekko je rozciągnąć, kubkiem wyciąć krążki i uformować z nich bułeczki które ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
Masło na kruszonkę posiekać z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania kruszonki.
Jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu bułeczki, następnie posypać sporą ilością kruszonki.
Piec w 190 st około 15 minut.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego musi na stałe zagościć w mojej kuchni"
Pysznie.
OdpowiedzUsuńMmmm, pyszności! Iwonko, a ile drożdży dodać, bo chyba umknęły w składnikach?
OdpowiedzUsuńWidzisz, faktycznie umknęły :)
UsuńWyglądają pysznie. Bardzo lubię maślane wypieki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności. Bardzo lubię takie bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienite bułeczki na śniadanie
OdpowiedzUsuń