Rabarbar od kilku dni zadomowił się w moim domu i jeszcze chwilkę tam zostanie:)
Rabarbarowy deser.
Ciasto:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa rabarbarowa:
50 dag rabarbaru
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
200 ml śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany 30 %
1 śmietan fiks
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka jajek i po wymieszaniu ostrożnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do formy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15 minut.
Truskawkową galaretkę rozmieszać z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia po zastygnięciu pokroić w nieregularne kostki i ułożyć je na wierzchu upieczonego i wystudzonego ciasta.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, dodać większa szczyptę soli, zalać 1 szklanka wody i cukrem, postawić na palniku i rozgotować, galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do rozgotowanego rabarbaru, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z rabarbarem przygotowaną masę wylać na ciasto z ułożoną już galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu, następnie wyłożyć na zastygnięte mus rabarbarowy, dowolnie ozdobić i odstawić do zastygnięcia.
Świetny pomysł na rabarbar ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda ten deser :)
OdpowiedzUsuńAleż to cudnie wygląda! Oj, zjadłabym sobie... :)
OdpowiedzUsuńCiasto było bardzo smaczne, polecam :)
OdpowiedzUsuń