Bułki są dobrze nadziane i smaczne, idealne na kolacje, piknik lub wycieczkę.
Bułki z niespodzianką
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
6 dag margaryny
5 dag drożdży
dodatkowo:
cienkie parówki
10 plastrów
10 pieczarek
keczup
Wykonanie:
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże, mąkę na sucho wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki cukru, dodać mleko z drożdżami, żółtko jajka i rozpuszczoną oraz przestudzoną margarynę.
Zagnieść gładkie ciasto i dokładnie je wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i pociąć na kwadraty około 10 cm na 10 cm, każdą porcję posmarować keczupem i ułożyć na niej po plasterku żółtego sera, kawałek parówki, dołożyć po pieczarce pokrojonej w plasterki ja miałam takie ze słoika w takiej naturalnej zalewie, posypać niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego,
zwinąć jak gołąbki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, miejscem złączenia układać do dołu. Białkiem posmarować po wierzchu i posypać np. czarnuszką, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Piec w 190st około 15 minut, podawać na ciepło, ale zimne też są smaczne.
bardzo smakowite te bułeczki :) idealne na piknik :)
OdpowiedzUsuń....i kanapka do pracy gotowa :)
OdpowiedzUsuń