Po tych wszystkich słodkich szaleństwach dzisiaj coś innego bo oprócz truskawek na straganach jest też młoda kapusta którą ja uwielbiam i dzisiaj zrobiłam ją w połączeniu z makaronem takie niby łazanki i musicie mi uwierzyć było pysznie :)
Makaron z kapustą
20 dag grubego makaronu
1 główka młodej kapusty
1 szklanka bulionu
około 20 dag mięsa drobiowego ja użyłam mięso które mi zostało z wcześniejszego rosołu
1 cebula
1 łyżka margaryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Makaron ugotować i odcedzić, a cebulę drobno pokroić i podsmażyć na margarynie.
Kapustę pokroić i przełożyć do garnka , dodać do niej zrumienioną cebulkę i bulion ja dałam rosół, przykryć i udusić do miękkości pod koniec dodać mięso drobiowe jeśli użyjemy surowego mięsa musimy je dodać od razu z kapustą, aby się ugotowało i najlepiej niech to będzie mięso z piersi drobiowych bo ono się szybciutko gotuje. Do mięciutkiej kapusty dodać przecier pomidorowy i makaron, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość razem pogotować kilka minut, aby smaki sobą przeszły przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
z makaronem jeszcze kapusty nie jadłam, bo za szybko mi znika z garnka :)
OdpowiedzUsuńWierzę, słowo, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń