Ciasto bez pieczenia jest szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne.
Przekładaniec herbatnikowy
2 duże paczki herbatników ( około 60 sztuk)
25 dag masła
2 budynie czekoladowe z cukrem
6 łyżek cukru pudru
800 ml mleka
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
2 dowolne usztywniacze do śmietany
2 łyżki cukru pudru
10 dag czekolady mlecznej z orzechami
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu.
Na dnie prostokątnej formy ułożyć warstwę herbatników które posmarować częścią kremu, czynność powtarzać do wykończenia herbatników i kremu.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem, ubitą śmietankę wyłożyć na ostatniej warstwie herbatników po wierzchu posypać grubą warstwą posiekanej czekolady i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i zmiękły herbatniki.
to musi być przepyszne,napewno zrobię ale chyba z domowym budyniem waniliowym bo za czekoladowym nie przepadam,choć lepiej wygląda w cieście:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne i polecam, myślę, ze z tym waniliowym budyniem też będzie pyszne choć ten czekoladowy dodaje ciastu uroku.
UsuńCzy usztywniacz można zastąpic zelatyną?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ja na taka ilość śmietany daję 1 płaską łyzeczkę żelatyny.
Usuńświetnie wygląda i musi być genialne, ale ilość kalorii skutecznie mnie odstrasza :) Może na jakąś większą imprezę wypróbuję przepis, bo kusi :D
OdpowiedzUsuńKalorie sa i to jak najbardziej, ale dużo lepsze jak w schabowym :)
UsuńWygląda pysznie :-) ale mi narobiłaś smaka i to jeszcze o tak późnej porze :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie, czasem się przydają takie pomysły na coś słodkiego na szybko :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho :)
OdpowiedzUsuń