wtorek, 13 maja 2014

Bułeczki z budyniem i rabarbarem

Jeszcze w tym roku nie robiłam bułeczek z rabarbarem więc musiałam to nadrobić.


Bułeczki z budyniem i rabarbarem

Ciasto:
7,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
20 dag masła
1 szklanka cukru
2 jajka
10 dag drożdży
Dodatkowo:
1 budyń waniliowy z cukrem
1,5 szklanki mleka
60 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, pokruszone drożdże, jajka, mleko i rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Zagniecione ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Budyń ugotować na mleku i przestudzić.

Rabarbar obrać i pokroić na patelni rozpuścić cukier i lekko zezłocić do karmelu wrzucić rabarbar i smażyć kilka minut, ale nie za długo, aby się nie rozpadł.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie wyciąć większym kubkiem krążki w których na środku dnem szklanki zrobić wgłębienia.
Ułożone na blaszce wyłożonej papierem bułeczki po wierzchu posmarować ubitym jajkiem i w głębieniach ułożyć porcje budyniu oraz rabarbaru jeszcze raz odstawić na 20 minut.
Piec w 200 st około 15 minut po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.





Rabarbalove Piknik majowy

6 komentarzy:

  1. a kto podkradł bułeczkę ze środka blaszki?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbyśmy się umówiły na takie drożdzóweczki :))) Tylko u mnie jeszcze kruszonka obowiązkowo musiała być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tym razem bez kruszonki, ale z nią też bardzo lubię :)

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia! Do kawki by się przydała teraz taka bułeczka:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują :) I ta ręka na zdjęciu, cichcem anektująca bułeczkę - oddaje sedno sprawy: nie sposób się im oprzeć :D Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody