poniedziałek, 16 grudnia 2013

Racuszki z rodzynkami

Moja nastolatka wpadła ostatnio do domu na kilka godzin i mówi, że ma ochotę na racuszki wiec co zrobiła mamusia :)


Racuszki z rodzynkami

1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 dag rodzynek
2 jabłka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder 
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać cukier i mąkę oraz jajka i wszystko wymieszać. Rodzynki, aromat cytrynowy  i starte na tarce jabłka dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło.

Na patelni podgrzać niewielka ilość oleju i smażyć na nim niewielkie placuszki po usmażeniu posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe bo tak smakują najlepiej.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie, tylko jabłko musi być w grubych plastrach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez tak lubię, ale moja Hania ma ostatnio focha na jedzenie i wybiera takie jabłuszka, a tak zje i nawet nie wie, że tam były :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody