czwartek, 12 grudnia 2013

Piernikowy krem

Przepis kilka dni temu przepisałam z  tego miejsca, zrobiłam z ciekawości co z tego wyjdzie, a wyszło niebo w gębie:) Krem jest pyszny i pachnący, zrobiony na domowych pierniczkach, a do czego się to dodaje, a no do wszystkiego: ciasteczek, deserów czy naleśników lub jemy łyżeczką :)


Piernikowy krem



15 dag pierniczków korzennych
10 dag białej czekolady
50 gram brązowego cukru
60 gram miodu
100 ml mleka
50 ml oleju
Wykonanie:
Ciasteczka rozkruszyć na proszek, dodać pokruszoną czekoladę. Miód, cukier i mleko zagotować i gorącym zalać pierniczki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia się czekolady na koniec dodać olej i wymieszać po przestudzeniu przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Jak długo można przechowywać to nie wiem bo obawiam się, że u mnie nie wytrzyma jednego dnia :)

13 komentarzy:

  1. Zaden sklepowy mu nie dorównuje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to wiadomo, domowe zawsze najlepsze :)

      Usuń
  2. Piernikowy krem bije na głowę nawet nutelle. Obowiązkowy nie tylko na okres zimowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi, aż wstyd bo zrobiłam go pierwszy raz.

      Usuń
  3. Musi być smaczny i jeszcze ta biała czekolada w składnikach - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melu jest pyszny ja z trudem się powstrzymałam, aby łyzeczką nie wyjeść :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Też miałam taki zamiar, ale się powstrzymalam bo mi było wstyd przed dziećmi :)

      Usuń
  5. też robiłam krem pierniczkowy. a teraz syrop i lody. wueilbiam wszystko, co piernikowe!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody