Przepis kilka dni temu przepisałam z tego miejsca, zrobiłam z ciekawości co z tego wyjdzie, a wyszło niebo w gębie:) Krem jest pyszny i pachnący, zrobiony na domowych pierniczkach, a do czego się to dodaje, a no do wszystkiego: ciasteczek, deserów czy naleśników lub jemy łyżeczką :)
Piernikowy krem
15 dag pierniczków korzennych
10 dag białej czekolady
50 gram brązowego cukru
60 gram miodu
100 ml mleka
50 ml oleju
Wykonanie:
Ciasteczka rozkruszyć na proszek, dodać pokruszoną czekoladę. Miód, cukier i mleko zagotować i gorącym zalać pierniczki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia się czekolady na koniec dodać olej i wymieszać po przestudzeniu przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Jak długo można przechowywać to nie wiem bo obawiam się, że u mnie nie wytrzyma jednego dnia :)
Kocham takie kremy ! :))
OdpowiedzUsuńja je też pokocham :)
UsuńZaden sklepowy mu nie dorównuje ;D
OdpowiedzUsuńno to wiadomo, domowe zawsze najlepsze :)
UsuńPiernikowy krem bije na głowę nawet nutelle. Obowiązkowy nie tylko na okres zimowy :)
OdpowiedzUsuńMi, aż wstyd bo zrobiłam go pierwszy raz.
UsuńMusi być smaczny i jeszcze ta biała czekolada w składnikach - pycha!
OdpowiedzUsuńMelu jest pyszny ja z trudem się powstrzymałam, aby łyzeczką nie wyjeść :)
Usuńzjadłabym łyżeczkami:)
OdpowiedzUsuńTeż miałam taki zamiar, ale się powstrzymalam bo mi było wstyd przed dziećmi :)
UsuńKusi mnie ten krem :)
OdpowiedzUsuńto zrób koniecznie :)
Usuńteż robiłam krem pierniczkowy. a teraz syrop i lody. wueilbiam wszystko, co piernikowe!
OdpowiedzUsuń