wtorek, 3 grudnia 2013

Domowy syrop korzenny

Jakiś czas temu w moje łapki wpadł syrop cynamonowy i byłam strasznie ciekawa jak takie coś przygotować w domu więc pokopałam troszkę po blogach i znalazłam kilka fajnych przepisów, ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis choć przez braki w szafkach troszkę go zmieniliśmy. Dlaczego zmieniliśmy, a to dlatego, że Emilka odwaliła tutaj większą część roboty no dobra ja tylko wypatrzyłam przepis i trzymałam nadzór bezpieczeństwa :) Syrop pycha !!



Syrop korzenny



1/2 litra wody
30 dag cukru
2 łyżki miodu
1 mandarynka
około 10 cm cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 goździków
6 rozgniecionych ziaren kardamonu 
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem dodać cząstki mandarynki, miód i resztę przypraw, wymieszać oraz zagotować.  Powstały pachnący płyn po wystudzeniu  zostawić na noc w lodówce i następnego dnia zagotować oraz pogotować kilka minut, aby zgęstniał. Gęsty syrop przecedzić i przelać do buteleczek ja swój przelałam do butelki po Jarzębiaczku gdzie na dnie było około 1 cm oryginalnego płynu przez co mój syrop zyskał jeszcze lepszy smak.



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody