Jakiś czas temu w moje łapki wpadł syrop cynamonowy i byłam strasznie ciekawa jak takie coś przygotować w domu więc pokopałam troszkę po blogach i znalazłam kilka fajnych przepisów, ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis choć przez braki w szafkach troszkę go zmieniliśmy. Dlaczego zmieniliśmy, a to dlatego, że Emilka odwaliła tutaj większą część roboty no dobra ja tylko wypatrzyłam przepis i trzymałam nadzór bezpieczeństwa :) Syrop pycha !!
Syrop korzenny
1/2 litra wody
30 dag cukru
2 łyżki miodu
1 mandarynka
około 10 cm cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 goździków
6 rozgniecionych ziaren kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem dodać cząstki mandarynki, miód i resztę przypraw, wymieszać oraz zagotować. Powstały pachnący płyn po wystudzeniu zostawić na noc w lodówce i następnego dnia zagotować oraz pogotować kilka minut, aby zgęstniał. Gęsty syrop przecedzić i przelać do buteleczek ja swój przelałam do butelki po Jarzębiaczku gdzie na dnie było około 1 cm oryginalnego płynu przez co mój syrop zyskał jeszcze lepszy smak.
musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńdokładnie taki jest i do tego obłednie pachnie :)
Usuńwspaniały pomysł na dodatek do zimowej herbaty :)
OdpowiedzUsuńdodatek do herbaty i pyszny prezent :)
UsuńAleż jestem ciekawa jego smaku!! Muszę zrobić taki syrop:)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, będziesz miło zaskoczona
Usuńbardzo lubie takie przyprawy, syrop musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńjest pyszny i tak gęsty jak miód :)
Usuń