sobota, 28 grudnia 2013

Roladki z pangi

Może Was dziwić skąd ryba  na moim blogu, a no stąd, że od czasu do czasu pojawiają się tutaj inne przepisy, abyście nie pomyśleli, że tylko słodkim żywię swoją rodzinę.
Jeśli chodzi o rybę to ja nie jestem jej wielkim miłośnikiem, a co za tym idzie  nie bardzo umiem je przyrządzać, ale jak wymaga tego okazja to zawsze coś sklecę z niej smacznego te roladki właśnie takie były z lekko czosnkowym i cytrynowym posmakiem.


Roladki z pangi 


1/2 kg filetu z pangi
2 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
sól
sok cytrynowy
dodatkowo:
mąka
olej
3-4 duże ziemniaki
Wykonanie:
Pangę pokroić w dość cienkie i długie paski, następnie skropić je sokiem cytrynowym i delikatnie posypać solą oraz pieprzem, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie.

Z pasków ryby ostrożnie zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami tak przygotowaną rybę odstawić na 2-3 godziny, aby przeszła smakami. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju i ułożyć w nim rybne roladki wcześniej obtoczone w mące, usmażyć rybę na złoty kolor. Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i na nim usmażyć ziemniaki po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, posypać delikatnie solą i ułożyć na talerzu na ziemniakach ułożyć rybę i podawać wszystko jeszcze gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody