Ciasto to taka kombinacja która powstała pod wpływem chwili w pierwszym zamyśle miało to być ciasto którym poczęstowała mnie w pracy koleżanka, ale do domu wróciłam bez przepisu więc była improwizacja i powstało coś takiego i pysznego.
Piernikowy słonecznikowiec
ciasto:
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 przyprawa do pierników
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Masa krówkowa:
1 puszka gotowej masy krówkowej
20 dag masła
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietan-fiksy
10 dag łuskanego słonecznika
1/2 szklanki cukru
2,5 dag masła
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do bardzo sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 około 25-30 min.
Masa krówkowa:
Miękkie masło utrzeć z masą krówkową na gładki krem.
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą, dolny posmarować kremem i przykryć drugim, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietana z dodatkiem śmietanfiksów.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mlekiem, dodać słonecznik i mieszając smażyć kilka minut do momentu skarmelizowania się cukru i uzyskania złotego koloru po wystudzeniu posypać słonecznikiem po śmietanie i odstawić ciasto do zastygnięcia.
O mój boże jakie to musi być dobre ! Uwielbiam wszystko z masą krówkową :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo dobre :)
UsuńRobiłam jakiś czas temu podobne ciasto. Słodkie, oryginalne, smaczne :) Fajny pomysł z tą przyprawą do piernika :)
OdpowiedzUsuńja zrobiłam pierwszy raz,ale chyba nie ostatni bo wszystkim smakowało :)
UsuńCiekawa ta improwizacja:) no i prezentuje się wspaniale:)
OdpowiedzUsuń