Dzisiaj kolejna porcja pierniczków, szukałam czegoś nowego i prostego, a jednocześnie pysznego. Pierniczki które tutaj znalazłam okazały się tym czego szukałam, wyszły mięciutkie od pierwszej chwili i teraz mam dylemat które są lepsze te czy upieczone kilka dni temu. Po ostatnich szaleństwach z dekorowaniem dzisiaj prosto i zwyczajnie tylko polane lukrem, ale i tak czuć w nich magię Świąt.
Mięciutkie pierniczki
1 kg mąki pszennej
400 g cukru
6 łyżek miodu
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
250 g masła
5 jajek
2 łyżki sody
2 łyżki ciepłej wody
3 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc.
Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami.
O znowu fajny przepisik. Mam takie pytanie czy te pierniczki są mięciutkie cały czas czy później twardnieją?
OdpowiedzUsuńja zrobiłam je pierwszy raz, piekłam przedwczoraj i nic przez ten czas nie stwardniały, a zrobiły się jeszcze bardziej mięciutkie wprost rozpływają się w ustach ja polecam :)
UsuńJa też mam zamiar zabrać się za pierniki, które będą ,miękkie:) Święta bez piernika i pierniczków to nie święta;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak mówisz co to za świeta bez piernika, a te pierniczki są mieciutkie i pyszne polecam :)
Usuńjaki miód najlepszy do tych pierniczków
OdpowiedzUsuńJa używam miodu takiego jaki akurat mam w domu ważne, aby to był miód prawdziwy nie sztuczny choć moim ulubionym jest wielokwiat.
UsuńIzoniu, to ja pytałam rok temu o miód a zajrzałam do Ciebie po przepis ponieważ pamiętam Cię z Przepysznie.pl i wiedziałam że dobrze trafię .
OdpowiedzUsuńPierniczki z tego przepisu są SUPER przepyszne, mięciutkie pieczone rok temu dwa razy , bo pierwsze zjedzone praktycznie od ręki i trzeba było na Święta zrobić powtórkę. Wtym roku nie będzie inaczej Twoje pierniczki wpisały się u Nas w Tradycje a dzieci nie mogą się doczekać kiedy znowu będzie wspólne rodzinne pieczenie.
Pozdrawiam Basia bakka7 z Przepysznie. pl ��