środa, 11 grudnia 2013

Mieciutkie pierniczki

Dzisiaj kolejna porcja pierniczków, szukałam czegoś nowego i prostego, a jednocześnie pysznego. Pierniczki które tutaj znalazłam okazały się tym czego szukałam, wyszły mięciutkie od pierwszej chwili i teraz mam dylemat które są lepsze te czy upieczone kilka dni temu. Po ostatnich szaleństwach z dekorowaniem dzisiaj prosto i zwyczajnie tylko polane lukrem, ale i tak czuć w nich magię Świąt.

Mięciutkie pierniczki  

1 kg mąki pszennej 
400 g cukru 
6 łyżek miodu 
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 
2 łyżki kakao 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
250 g masła  
5 jajek 
2 łyżki sody
2 łyżki ciepłej wody  
3 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Masło rozpuścić z  miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pozostała mąkę przesiać  i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie  dosypać do zimnej masy z miodu, dodać  lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc.
Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami. 





7 komentarzy:

  1. O znowu fajny przepisik. Mam takie pytanie czy te pierniczki są mięciutkie cały czas czy później twardnieją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam je pierwszy raz, piekłam przedwczoraj i nic przez ten czas nie stwardniały, a zrobiły się jeszcze bardziej mięciutkie wprost rozpływają się w ustach ja polecam :)

      Usuń
  2. Ja też mam zamiar zabrać się za pierniki, które będą ,miękkie:) Święta bez piernika i pierniczków to nie święta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak mówisz co to za świeta bez piernika, a te pierniczki są mieciutkie i pyszne polecam :)

      Usuń
  3. jaki miód najlepszy do tych pierniczków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam miodu takiego jaki akurat mam w domu ważne, aby to był miód prawdziwy nie sztuczny choć moim ulubionym jest wielokwiat.

      Usuń
  4. Izoniu, to ja pytałam rok temu o miód a zajrzałam do Ciebie po przepis ponieważ pamiętam Cię z Przepysznie.pl i wiedziałam że dobrze trafię .
    Pierniczki z tego przepisu są SUPER przepyszne, mięciutkie pieczone rok temu dwa razy , bo pierwsze zjedzone praktycznie od ręki i trzeba było na Święta zrobić powtórkę. Wtym roku nie będzie inaczej Twoje pierniczki wpisały się u Nas w Tradycje a dzieci nie mogą się doczekać kiedy znowu będzie wspólne rodzinne pieczenie.
    Pozdrawiam Basia bakka7 z Przepysznie. pl ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody