Książka jest świetna i szczerze ją polecam, jednak dzisiaj nie o książce, a o pysznym "Bananowo-czekoladowym torciku z polewą i świeżymi malinami", przepis pochodzi właśnie z tej książki.
Troszkę go zmieniłam bo nie posiadałam w domu brązowego cukru, ale z białym też było obłędnie pyszne:) i zmniejszyłam ilość polewy bo i tak spływała mi z ciasta.
Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
15 dag czekolady w proszku
3 jajka
12 dag masła
3 dojrzałe banany
1 szklanka malin
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
maliny
Wykonanie:
Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą .
Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z
rozgniecionymi bananami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać. Do
mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta
używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać na
koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
tartą, następnie wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min po
upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować malinami.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą i do
rozpuszczonej czekolady dodać śmietanę, wymieszać i przestudzić.
Ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Shinju, jest niezwykle apetyczne;)
OdpowiedzUsuńByło bardzo smaczne i rozeszło się w ciągu jednego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, było cudownie smaczne! No i pozostało wilgotne. Ekstra!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło było to czytać :)
UsuńPozdrawiam:)