Rogaliki
Ciasto:
1/4 kostki margaryny
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szklanaka mleka
1 szczypta soli
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
Nadzienie:
4 jabłka papierówki
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżka kaszki mannej
3 ziarna kardamonu
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać miękką
margarynę pokrojoną w kostkę, jajko oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym
mleku na koniec dosypać startą skórkę i zagnieść gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować
nadzienie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę dodać do nich pokrojoną w mniejsze
kawałki pomarańczę, wcześniej trzeba ją obrać i w miarę możliwości
pozbyć się błonek. Owoce wymieszać z cukrem i kardamonem, ale zanim
dodamy kardamon musimy wydobyć malutkie nasionka z twardej osłonki,
wszystko gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok do gorących owoców
dodać suchą kaszkę i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa cienkie placki,
następnie pociąć je na trójkąty na których umieścić porcję nadzienia i
zwinąć rogaliki.
Piec około 20-25 min w temp 180 st,
Po upieczeniu wystudzić, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i
posypać kandyzowaną skórką.
uwielbiam domowe rogaliki:)
OdpowiedzUsuńale boskie rogaliki
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o takie rogaliki, to każda pora jest odpowiednia na konsumpcję ;)
OdpowiedzUsuńMuszą znikać w zaskakująco szybkim tempie
OdpowiedzUsuń