U mnie nadal brak czasu więc ostatnio jedziemy na słodkościach szybkich lub takich jakie zrobi nam Ola. Dzisiaj empanady z książki która już zdążyła się zakurzyć na półce, a jej tytuł to "Kuchnia meksykańska", deser był szybki, łatwy i do tego bardzo smaczny, miał tylko jedną wadę wyszło tego bardzo mało i mój mąż jak się dosiadł do talerza to zjadł do ostatniego okruszka :)
Empanady z czekoladą
gotowe ciasto francuskie
Nadzienie:
2 banany
10 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić w grubą
kostkę, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać pokrojoną grubo
czekoladę.
Ciasto francuskie (według przepisu można też użyć ciasto
filo) rozwinąć i pociąć na kwadraty na każdym w jednym rogu ułożyć
porcję nadzienia, przykryć resztą ciasta i zlepić w trójkąty.
Empanady
ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym wcześniej do temp. 190st piekarniku
około 15 min. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem oraz
cynamonem i od razu podawać choć na zimno też były pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz