poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Empanady z czekoladą

U mnie nadal brak czasu więc  ostatnio jedziemy na słodkościach szybkich  lub takich jakie zrobi nam Ola. Dzisiaj empanady z książki która już zdążyła się zakurzyć na półce, a jej tytuł to "Kuchnia meksykańska", deser był szybki, łatwy i do tego bardzo smaczny, miał tylko jedną wadę wyszło tego bardzo mało i mój mąż jak się dosiadł do talerza to zjadł do ostatniego okruszka :)

Empanady z czekoladą

gotowe ciasto francuskie 
Nadzienie: 
2 banany 
10 dag gorzkiej czekolady 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny 
dodatkowo: 
cukier puder 
cynamon
Wykonanie:
 Banany obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać pokrojoną grubo czekoladę.
 Ciasto francuskie (według przepisu można też użyć ciasto filo) rozwinąć i pociąć na kwadraty na każdym w jednym rogu ułożyć porcję nadzienia, przykryć resztą ciasta i zlepić w trójkąty.
 Empanady ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym wcześniej do temp. 190st piekarniku około 15 min. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i od razu podawać choć na zimno też były pyszne. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody