Na straganach pełno owoców i to nie byle jakich, a pięknych i świeżutkich ja osobiście uwielbiam ten czas kiedy wszystkiego jest pod dostatkiem i można robić te wszystkie ciasta, ciasteczka, bułeczki i rogaliki które teraz smakują wybornie i wyjątkowo. Moje rogaliczki można zrobić ze wszystkimi owocami nie tylko ze śliwkami, może wyglądają na pracochłonne, ale są proste i bardzo ładne.
Węgierkowe rogaliki
ciasto:
1 kg mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
12 łyżek oleju
2 jajka
10 dag drożdży
2 cukry waniliowe
dodatkowo:
1/2 kg śliwek węgierek
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek
cukru zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcie. Do
miski przesiać mąkę, dodać do niej sól oraz cukier i wymieszać na sucho,
następnie dodać olej, żółtka jajek oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść
gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ciasto jak na drożdżowe jest
troszkę twarde,ale takie ma być)
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i
rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto, placek ma być około 1 cm
grubości, następnie pociąć na prostokąty 10cm na 20cm, dłuższy bok
prostokątów ponacinać w paski do połowy wysokości.
Śliwki pociąć w
grubszą kostkę i wymieszać z miodem, tak przygotowane śliwki ułożyć na
całym dłuższym boku prostokąta i od tego boku zacząć zwijanie formując
kształt rogali. (w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się
rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni
kształt ) Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować
białkiem i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w temp
180st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
pięknie wyglądają i jak ładnie Ci wyrosły!
OdpowiedzUsuńAle piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki rogaliczek:)
To ciasto zawsze fajnie wyrasta, a wypieki są ładne i smaczne, polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wyglądają kusząco :-)
OdpowiedzUsuń