sobota, 25 sierpnia 2012

Węgierkowe rogaliki

Na straganach pełno owoców i to nie byle jakich, a pięknych i świeżutkich ja osobiście uwielbiam ten czas kiedy wszystkiego jest pod dostatkiem i można robić te wszystkie ciasta, ciasteczka, bułeczki i rogaliki które teraz smakują wybornie i wyjątkowo. Moje rogaliczki można zrobić ze wszystkimi owocami nie tylko ze śliwkami, może wyglądają na pracochłonne, ale są proste i bardzo ładne.



Węgierkowe rogaliki

ciasto: 
1 kg mąki 
1 szklanka mleka 
1 szklanka cukru 
12 łyżek oleju 
2 jajka 
10 dag drożdży 
2 cukry waniliowe 
dodatkowo: 
1/2 kg śliwek węgierek 
3 łyżki miodu
Wykonanie:
 Z ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcie. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej sól oraz cukier i wymieszać na sucho, następnie dodać olej, żółtka jajek oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ciasto jak na drożdżowe jest troszkę twarde,ale takie ma być) 
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto, placek ma być około 1 cm grubości, następnie pociąć na prostokąty 10cm na 20cm, dłuższy bok prostokątów ponacinać w paski do połowy wysokości.
 Śliwki pociąć w grubszą kostkę i wymieszać z miodem, tak przygotowane śliwki ułożyć na całym dłuższym boku prostokąta i od tego boku zacząć zwijanie formując kształt rogali. (w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni kształt ) Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w temp 180st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia. 





 


4 komentarze:

  1. pięknie wyglądają i jak ładnie Ci wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne zdjęcia:)
    Zjadłabym taki rogaliczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto zawsze fajnie wyrasta, a wypieki są ładne i smaczne, polecam spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody