Malinki które kupiłam do tych babeczek wyglądały tak pięknie jak z obrazka i jak tylko zobaczyłam je na straganie to wiedziałam, że obowiązkowo zabieram ten pojemniczek do domu, a w domu zrobiłam malutkie i pachnące babeczki.
Malinowe babeczki
Ciasto:
12 dag margaryny
12 dag mąki
4 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
maliny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie
ucierania dodać jajko, mleko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz solą.
Przygotować 10 foremek do muffinek i napełnić je
ciastem (około 1 łyżka ciasta na foremkę) na wierzchu ciasta ułożyć po
2-3 maliny.
Piec około 20 min w temp. 170st.
Budyń ugotować na mleku
jeśli mamy budyń bez cukru to dodać 2 łyżki, budyń ma być po ugotowaniu
gęsty i słodki, jak przestygnie posmarować nim po wierzchu zimnych
babeczek, całość udekorować malinkami.
cudne ;]
OdpowiedzUsuń