czwartek, 16 sierpnia 2012

Grzybki

Odwiedziny rodziny to dobry pretekst na przygotowanie troszkę większej ilości pysznych dań. Moi goście zostają dopieszczeni na całego i mają przygotowaną całą masę smakołyków np. takich jak te grzybki.

Grzybki

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
250g gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
250g margaryny
10 łyżek cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
1 białko
mak
Wykonanie:
 Z podanych składników zagnieść  kruche ciasto i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować  na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą szklanki i foremki do babeczek krążki.
 Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki.
 Te dwa elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk.
 Z reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku. 
Wszystko piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min.
Masa budyniowa:
 Budyń ugotować jak w przepisie, margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu dodać wiórki.
 
 Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu posmarować polewą najlepiej robi się to pędzlem.
 
 




 
 
Na gości czeka też góra naleśników, kruche jagodzianki i pyszne ciasto z malinami oraz jeszcze kilka innych pysznych smakołyków  choć już  mało słodkich :)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam grzyby ;) W różnej postaci, zapraszam do siebie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie pamiętam kiedy je jadłam chyba ostatni raz na weselu ciotki jak byłam jeszcze dzieckiem, będe musiała je kiedy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody