Grzybki
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
250g gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
250g margaryny
10 łyżek cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
1 białko
mak
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą
szklanki i foremki do babeczek krążki.
Krążkami wyciętymi szklanką
oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W
krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki.
Te dwa
elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk.
Z
reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm
kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku.
Wszystko
piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować jak w
przepisie, margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu
dodać wiórki.
Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z
otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu posmarować polewą najlepiej
robi się to pędzlem.
Na gości czeka też góra naleśników, kruche jagodzianki i pyszne ciasto z malinami oraz jeszcze kilka innych pysznych smakołyków choć już mało słodkich :)
Uwielbiam grzyby ;) W różnej postaci, zapraszam do siebie !
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam kiedy je jadłam chyba ostatni raz na weselu ciotki jak byłam jeszcze dzieckiem, będe musiała je kiedy zrobić :)
OdpowiedzUsuń