Strony

niedziela, 5 sierpnia 2012

Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami

Kilka dni temu miałam przyjemność otrzymać od strony Polska Gotuje książkę pt. "Na domiar złego", którą napisała Sarah-Kate Lynch i mimo braku czasu pochłonęłam ją "jednym tchem".
Książka jest świetna i szczerze ją polecam, jednak dzisiaj nie o książce, a o pysznym "Bananowo-czekoladowym torciku z polewą i świeżymi malinami", przepis pochodzi właśnie  z tej książki.
Troszkę go zmieniłam bo nie posiadałam w domu brązowego cukru, ale z białym też było obłędnie pyszne:) i zmniejszyłam ilość polewy bo i tak spływała mi z ciasta.

Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami 
 
Ciasto: 
1 i 3/4 szklanki mąki 
15 dag cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1/4 łyżeczki soli 
15 dag czekolady w proszku 
3 jajka 
12 dag masła 
3 dojrzałe banany 
1 szklanka malin 
Polewa: 
10 dag gorzkiej czekolady 
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
Dodatkowo:
 maliny 
Wykonanie:

Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z rozgniecionymi bananami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać. Do mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
 Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto. 
 Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min po upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować malinami. 
Polewa: 
 Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodać śmietanę, wymieszać i przestudzić. 










6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Shinju, jest niezwykle apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Było bardzo smaczne i rozeszło się w ciągu jednego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, było cudownie smaczne! No i pozostało wilgotne. Ekstra!

    OdpowiedzUsuń