środa, 30 stycznia 2013

Kruche zawijaski

Kolejne dzieło mojej nastolatki :) dzisiaj zrobiła banalnie proste ciasteczka z dawno zapomnianego przepisu. Siostry  były ciasteczkami zachwycone, a Hania powiedziała mi nawet że nie wiedziała, że nasza Ola jest taka zdolna :) Więc tak szybciutko przepis na kruche zawijaski zdolnej Oli :)

Kruche zawijaski

10 dag masła 
10 dag cukru 
1 jajko 
35 dag mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka mleka 
kilka kropli aromatu waniliowego 
Wykonanie: 
 Masło utrzeć z cukrem na krem, dodać jajko i nadal ucierać, następnie przesiać do kremu mąkę z proszkiem i już ręka zacząć zagniatać ciasto w trakcie dodać mleko i aromat, wyrobić gładkie ciasto.



Stolnicę delikatnie podsypać mąką z ciasta utoczyć wałek i pociąć jak na kopytka, następnie każdą porcję ciasta utoczyć w cienki wałeczek i formować z nich ciastka u mnie były to S, precelki i serduszka, łatwo się to robi bo ciasto jest podatne na formowanie.

Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w temp.170 st około 15 min po upieczeniu wystudzić i udekorować, moje są polne biała czekoladą i posypane kolorową posypką, ale można tylko posypać cukrem pudrem.






8 komentarzy:

  1. Rzeczywiście zdolna dziewczyna, ciasteczka prezentują się superrr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdolna tylko leniwa, a ciasteczka faktycznie jej sie udały :)

      Usuń
  2. o ! i znów będę miała rewolucje kuchenne :) odgapiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odgapiaj, odgapiaj:) i powiedz potem co ci wyszło :)

      Usuń
  3. Widzę Iwonko, że córcia idzie w mamusi ślady:)super tak trzymać Oleńko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa to, że idzie w mamusi ślady to tak troszkę za dużo powiedziane, ale od czasu do czasu ma ochotę i coś zrobi. Dzisiaj kuchnie omijała szerokim łukiem :)

      Usuń
    2. A! rozumiem ,poprostu musi mieć natchnienie:)

      Usuń
    3. Dokładnie tak to działa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody