niedziela, 20 stycznia 2013

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Kupiłam wczoraj drożdże które ze mną  nie współpracowały i ciasto nawet na cm nie urosło, a ciepłe drożdżowe było u mnie bardzo dawno i już mi się po nocach śniło takie pachnące prosto z piekarnika,  więc dzisiaj kolejne podejście z innymi drożdżami. Dobre drożdże to klucz do sukcesu i do kawy było cudownie ciasto z jabłkami.

Drożdżowe ciasto z jabłkami             

ciasto:

100 ml mleka 
3 dag drożdży 
30dag mąki pszennej +1 łyżka 
5 dag margaryny 
5 dag cukru 
1 szczypta soli 
2 jajka 
dodatkowo: 
3 jabłka 
cynamon 
kruszonka: 
2 dag cukru 
2 dag mąki 
2 dag masła 
Wykonanie:
 Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
 Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą dodać żółtka jajek, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość posmarować białkiem z jajek.
Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 180st



3 komentarze:

  1. śliczne ciasto i b. apetyczne, a drożdżami tak już jest,

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się przekonałam o tym, że drożdże drożdżom nie równe, ale i tak lubię z nimi pracować :) Skusiłabym się na jeden kawałeczek, bo uwielbiam drożdżowe ciasta, a jeszcze z jabłkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię drożdżowe ciasta tylko czasami szkoda jak coś pójdzie nie tak.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody