czwartek, 11 października 2012

Miodowo-korzenne gruszki

Miałam w domu ostatnio pyszne gruszki i strasznie było mi szkoda pakować je do słoików, ale chęć skorzystania z nich w zimowe dni była silniejsza i dzięki temu powstało kilka słoiczków na czarną godzinę :), a ja już czuję smak świątecznego murzynka z tymi gruszkami.

Miodowo-korzenne gruszki

1 kg obranych i pokrojonych gruszek 
3 szklanki wody 
1 szklanka cukru 
1 szklanka miodu 
około 10 cm kory cynamonowej 
5 goździków 
1/2 łyżeczki imbiru 
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
 Gruszki (muszą być twarde)obrać i pokroić w ćwiartki, aby nam nie ściemniały to w trakcie te które obierzemy wkładać do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym.
 W garnku zagotować wodę z cukrem i miodem, dodać sok z cytryny, mielony imbir oraz pokruszony cynamon i goździki. 
Do gorącej zalewy przełożyć odsączone gruszki i tylko je w niej sparzyć, następnie gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewa i zakręcić.
 Słoiki z gruszkami bardzo krótko zagotować, aby gruszki za bardzo nam nie zmiękły. 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody