środa, 17 października 2012

Jesienne muffinki

Dzisiaj u mnie była piękna jesień i ja tak pozostając w temacie tej pięknej jesieni oraz wczorajszej weny na muffinki chciałam Wam pokazać coś co powstało w mojej kuchni, a mianowicie malutkie zielone jabłuszka, które wyszły pyszniutkie, takie wilgotne i słodziutkie.



Jesienne muffinki

10 dag miękkiego masła 
10 dag cukru 
12,5 dag mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
1 szklanka lekko ubita startych na grubej tarce jabłek 
Dodatkowo: 
zielony lukier 
cukrowe listki 
paluszki 
Wykonanie:
 Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamon, utrzeć gładkie ciasto, na koniec połączyć z tartymi jabłkami( jabłka lepiej wybrać takie mniej soczyste).
 Ciastem napełnić foremki do muffinek do 2/3
wysokości.
 Piec w temp. 175st około 25 min. 
Po upieczeniu dokładnie wystudzić i po wierzchu polać zielonym lukrem, ozdobić kawałeczkiem zwykłego paluszka i cukrowymi listkami, odstawić do zastygnięcia lukru.
 Muffinki najlepiej smakują na drugi dzień. 








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody