środa, 20 kwietnia 2016

Ryżowy deser

Moje dziewczyny stwierdziły, że deser smakuje jak zimny ryż na mleku i miały rację bo masa jest z płatków ryżowych. Jest to taki troszkę eksperymentalny deser i powiem, że mi smakuje bardzo, ale ja lubię ryż na mleku :)


Ryżowy deser 

1 litr mleka
20 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1,75 - 2 szklanki płatków ryżowych
dodatkowo:
herbatniki kakaowe
truskawki
2 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i masłem do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować do zgęstnienia na koniec masę zmiksować i dodać wiórki kokosowe. (jeśli dodamy więcej płatków masa będzie bardziej twarda i zwarta, ale tak też jest dobrze i fajnie się porcjuje )
Formę  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki, następnie wylać ciepłą masę ryżową i przestudzić.
Kiedy masa przestygnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki
i zalać gęstniejącą galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia galaretki.







http://www.cenos.pl/index.php

6 komentarzy:

  1. a co można dodać zamiast wiórek bo mam w rodzinie osobę która nie znosi smaku i zapachu kokosa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całkiem z nich zrezygnować bo one niewiele wnoszą do deseru poza lekkim posmakiem lub dać płatki migdałów

      Usuń
  2. Świetny pomysł na pyszny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym się poczęstowała:) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody