Ryżowy deser
1 litr mleka
20 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1,75 - 2 szklanki płatków ryżowych
dodatkowo:
herbatniki kakaowe
truskawki
2 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i masłem do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować do zgęstnienia na koniec masę zmiksować i dodać wiórki kokosowe. (jeśli dodamy więcej płatków masa będzie bardziej twarda i zwarta, ale tak też jest dobrze i fajnie się porcjuje )
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki, następnie wylać ciepłą masę ryżową i przestudzić.
Kiedy masa przestygnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki
i zalać gęstniejącą galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia galaretki.
Mniam..muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńa co można dodać zamiast wiórek bo mam w rodzinie osobę która nie znosi smaku i zapachu kokosa
OdpowiedzUsuńMożna całkiem z nich zrezygnować bo one niewiele wnoszą do deseru poza lekkim posmakiem lub dać płatki migdałów
UsuńŚwietny pomysł na pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała:) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń