sobota, 30 kwietnia 2016

Ciasto cytrynowe

Tym ciastem chciałam zaczarować pogodę i chyba mi się udało bo dzisiaj był przepiękny dzień., słoneczko świeci, ptaszki śpiewają, a ciasto ze swoim aromatem idealnie się wpasowało.


Ciasto cytrynowe 

25 dag margaryny
4 jajka
50 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
dodatkowo:
słoiczek cytrynek w rumie
1 szklanka cukru pudru
wykonanie:
Do soku dodać 1 łyżkę syropu z cytrynek.
Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli  na krem do utartej masy dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy na koniec dodać otartą skórę z cytryny i dokładnie wymieszać ( ciasto jest gęste) .
Formę do keksa o długości około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp.180st około 50 minut do suchego patyczka.
Odsączyć syrop z cytryn i wymieszać z 1-2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody, upieczone i wystudzone ciasto nakłuć gęsto wykałaczką i nasączyć syropem z cytryn.
Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim ciasto na wierzchu ułożyć plasterki cytryn i odstawić do zastygnięcia lukru.










2 komentarze:

  1. Cytrynowa, bardzo lubię. Ciekawe , jak z tym rumem smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś bardzo specjalnie nie czuć tego rumu i w smaku dominuje cytryna 😊

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody