Pogoda ma jednak wpływ na moje działania w kuchni, dzisiaj cały dzień padało i było tak jakoś brzydko, więc postanowiłam upiec ciacho i to nie byle jakie bo czekoladowe :)
Czekoladowe ciasto z kandyzowaną gruszką
ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
20 dag czekolady gorzkiej
1/2 szklanki herbaty z rumem
dodatkowo:
10 sztuk kandyzowanej gruszki
sos czekoladowy:
5 dag czekolady mlecznej
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Zaparzyć jedną szklankę mocnej herbaty i dodać do niej 1 łyżkę rumu, gruszki pokroić w paseczki i zalać herbatą rumową, odstawić na 2-3 godziny do zmięknięcia. Gruszki po tym czasie odcedzić na sitku i zlać płyn który został, potrzebujemy go 1/2 szklanki.
Masło rozpuścić w garnku razem z czekoladą w trakcie rozpuszczania uważać, aby się nie przypaliło, następnie dodać odcedzoną z gruszek herbatę z rumem i wystudzić. Żółtka jajek utrzeć do białości z cukrem do utartych żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ucierając dolać przestudzoną czekoladę na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie przełożyć do niej całe ciasto i na wierzchu rozłożyć odsączone gruszki.
Piec w temp.200st około 25 minut.
Sos czekoladowy:
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i na koniec dodać łyżeczkę sypkiej kawy rozpuszczalnej, przestudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto podawać z dodatkiem sosu czekoladowego.
Kochana cudowne ciasto. Częstuje się z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho! I ten sos czekoladowy.... pycha :)
OdpowiedzUsuńtak :) sos robi robotę :)
Usuń