Wafelki z czekoladą
20 dag gorzkiej czekolady
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
5 dag pudrowych miętówek
dodatkowo:
2 suche wafle tortowe
wykonanie:
Czekoladę posiekać, dodać mleko, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i mieszając rozpuścić, następnie dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia. Miętówki lekko posiekać przy pomocy ostrego noża i dodać do zimnej,
ale jeszcze płynnej masy czekoladowej. Jeden wafel ułożyć na desce i posmarować cała masą czekoladową, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć na całej powierzchni i obciążyć drugą deską do pieczywa, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem pokroić na małe wafelki
ja połowę polałam po wierzchu rozpuszczoną polewą czekoladową.
idealne na dzisiejsze święto, pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńSuper :) zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńZabieraj bo są pyszne :)
Usuń