Karkówkę najlepiej to ja lubię z grilla, ale tak przygotowana jest też przepyszna. Obiad dla mnie musi być z mięsem bo wtedy ja jestem zadowolona, dzisiaj karkóweczka była z dodatkiem pysznej i wyrazistej w smaku sałatki sałatki ukraińskiej
Karkówka z piekarnika
1 kg karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie pokroić w grubsze plastry, natrzeć przyprawami i pastą. Przygotowane mięso przełożyć do specjalnego worka w którym możemy piec w piekarniku, dołożyć paprykę pokrojoną w grubsze plastry i cebulę pokrojona w ćwiartki oraz całe ząbki czosnku, zamknąć worek. Zamarynowane mięso zostawić najlepiej na całą noc w lodówce, następnie piec w temp. 200 st około 60 minut, podawać z ziemniakami i sałatką
Tak sobie szukam jedzonka, za tydzień goście. Może taka karkóweczka. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie i bez zbędnego zmywania :)
UsuńPięknie i smacznie!
Usuń