niedziela, 3 kwietnia 2016

Przekładaniec czekoladowy

Moc czekolady i moc kalorii mieści się w tym słodkim wypieku, ciasto proste i bardzo pyszne choć spacer lub rower po zjedzeniu porcji jest jak najbardziej wskazane :)


Przekładaniec czekoladowy

ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
masa ciemna:
20 dag gorzkiej czekolady
25 dag serka mascarpone
masa jasna:
20 dag białej czekolady
25 dag serka mascarpone
2 łyżki mleka
2 łyżki adwokata
dodatkowo;
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 dag mlecznej czekolady
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180st około 25 minut.
Kawę wsypać do kubka i zalać 200 ml wody, upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć oba placki kawą, zostawiając 20 łyżki kawy do masy ciemnej.

Czekoladę gorzką połamać do miseczki, dodać zostawioną  kawę i rozpuścić umieszczając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Serek mascarpone dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną ciemną masę wyłożyć na spód ciasta i równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.

Czekoladę białą połamać do drugiej miseczki, dodać mleko i rozpuścić w identyczny sposób do płynnej czekolady dodać serek i adwokata, dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
Mleczną czekoladą posypać po wierzchu ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.





12 komentarzy:

  1. Super ciasto!
    Urzekły mnie też stokrotki w dzbanuszku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonka u Ciebie jak zawsze słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ale cudne ciacho. Z chęcią sięgam po kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda, a z czekoladą wszystko lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciacho i na pewno je zrobię, ale mam pytanie: jak zrobiłaś takie ślicznie zakręcone zawijaski z czekolady do posypania ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą obieraczką do ziemniaków skrobałam czekoladę. Czekolada musi być w temperaturze pokojowej bo schłodzona się kruszy 😊

      Usuń
  6. Dziękuję za szybką odpowiedź, będę próbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody