poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kurczak z cytrynowym aromatem

Zapach jaki wydobywał się z piekarnika podczas pieczenia tego mięska jest nie do opisania dla mnie porównywalny do zapachu najlepszych perfum :) no, ale ja kocham mięsko :)
Mięso przygotowane w bardzo prosty sposób, ale wyszło pysznie i aromatycznie.


Kurczak z cytrynowym aromatem

1 kurczak
1/2 cytryny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki tymianku
4 suszone liście limonki
3 łyżki przyprawy Kuchmistrz
wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje, następnie natrzeć pieprzem ziołowym, przyprawą i tymiankiem, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowanego kurczaka obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, dodać do naczynia liście limonki i czosnek, na koniec ułożyć cytrynę pokrojoną w plasterki.
Piec około 45 minut w temp. 180st z termoobiegiem w trakcie 2-3 razy polać mięso powstającym sosem.




http://www.skworcu.com.pl/


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody