Kto powiedział, że drożdżówki muszą być na słodko. Dzisiaj u nas pyszne bułeczki z wędzonym kurczakiem i pomidorkami, taka bułeczka jest dobra na zimno i na ciepło.
Bułeczki na słono
ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki bazylii
dodatkowo:
ser mozzarella około 25 dag
1 wędzone udko
pomidorki koktajlowe
1/2 cebuli
keczup
przyprawa do pizzy i zapiekanek
wykonanie;
Do mąki dodać drożdże, szczyptę cukru, bazylię, sól i paprykę, dolać olej i ciepła wodę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 porcji i uformować z nich placuszki około 1,5 cm grubości po wierzchu posmarować cienką warstwą keczupu, mięso obrać z kości i ułożyć na cieście, następnie położyć plaster sera i pomidora pokrojonego na cząstki. Cebule pokroić na piórka i ułożyć je na wierzchu bułeczek na koniec posypać przyprawą i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15-18 minut.
dla mnie na kolację z piwem pycha ;-)
OdpowiedzUsuń