piątek, 22 kwietnia 2016

Nalewka dzikiej róży

Nie wiem dlaczego jakiś czas temu naszło mnie na zrobienie tej nalewki, chyba zaważyła ciekawość bo nigdy jeszcze nie miałam okazji jej spróbować.
Tak naprawdę to było to tak :) Po pierwszych przymrozkach w tamtym roku wybrałam się na spacer z rodzinką i moim oczom ukazał się oblepiony w owoce krzak dzikiej róży i wtedy zakiełkowała w mojej głowie ta myśl " a może tak nalewkę z niej zrobić" Pomysł był, owoce były, nie było tylko przepisu, ale i on się znalazł w starej książce " Na domowe wina i nalewki" , miałam trzymać się ściśle przepisu, ale wymiękłam przy dodawaniu % bo nalewka jak dla mnie ma być mocna, ale nie do przesady, po kilku miesiącach przyszedł czas na ten upragniony pierwszy łyk i stwierdzam, że wyszło całkiem spoko :)


Nalewka z dzikiej róży 

1/2 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży
10 owoców tarniny
1/2 litra wody
1 szklanka wódki
1 szklanka spirytusu
20 dag cukru
5 łyżek miodu
2 goździki
1 gwiazdka anyżu
wykonanie:
Owoce róży  oczyścić z końcówek i odważyć  1/2 kg, następnie razem z tarniną zamrozić i rozmrozić lub zebrać owoce po pierwszych przymrozkach.
Owoce przesypać do większego słoja, dodać do nich cukier, przyprawy i przegotowaną oraz wystudzoną wodę wymieszaną ze spirytusem, wymieszać i po zakręceniu odstawić na parapet na dwa miesiące.
Na początku  należy każdego dnia mieszać słojem, aby cukier się rozpuścił. Po upływie dwóch miesięcy nalewkę wylać na sitko wyłożone gazą i zostawić do dokładnego odsączenia się owoców  (dodatkowo delikatnie wyciskałam płyn z owoców) , odsączoną całą nalewkę ponownie przelać do słoika i dodać miód oraz wódkę ( ja dałam połowę wódki) , wymieszać i  odstawić na miesiąc. 
Po miesiącu delikatnie zlać klarowną nalewkę, a powstały na dnie osad wylać. Nalewkę przelać do butelek i odstawić do leżakowania na kilka miesięcy, ponoć im dłużej stoi tym jest lepsza choć my nie wytrzymaliśmy nawet dwóch miesięcy jej leżakowania :) 



2 komentarze:

  1. Muszę zdobyć dziką różę, smak na pewno jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak rewelacyjny, ale na różę trzeba poczekać do jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody