wtorek, 17 czerwca 2014

Truskawki z %

Truskawki przygotowane w minimalnej ilości i tylko na próbę z myślą o zimowych deserach mam nadzieję, że mój pomysł się sprawdzi i truskawki będą faktycznie tak pyszne jak mi się wydaje, że mają być :)
 

Truskawki z %

1/2 kg truskawek
1,5 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny 
100 ml wódki cytrynowej
wykonanie:
Truskawki umyć i oczyścić, nie kroić na mniejsze kawałki. Cukier wsypać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować do powstałego syropu dodać skórkę otartą z jednej cytryny i sok cytrynowy, wrzucić truskawki i smażyć na małym gazie kilka minut tylko delikatnie potrząsając garnkiem, aby truskawki się skarmelizowały, ale nie rozpadły. Kiedy truskawki są już wystarczająco miękkie ( to znaczy nie są surowe) zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy alkohol po wymieszaniu od razu przekładamy do słoików. Mam nadzieję, że truskawki w trakcie przechowywania nie stracą swojej formy, a przejdą alkoholem i będą pysznym dodatkiem do deserów.


8 komentarzy:

  1. Już tylko czekać zimowych deserów;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, ze w smaku okaże się równie ciekawy co w treści :)

      Usuń
  3. moja mama w zeszłym roku robiła nalewkę z truskawek to powiem Ci, że te nasączone spirytusem miały niezłego kopa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te takiego nie będą miały bo mało alkoholu, ale liczę na jego aromat :)

      Usuń
  4. Super pomysł, już jestem ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody