Tak na dobrą sprawę zabierając się za to ciasto miałam w planie przygotować tradycyjne ptasie mleczko, ale wyszło całkiem inaczej jak myślałam, zresztą dobrze bo wyszło pysznie :)
Truskawkowe torciki na kefirze
ciasto:
4 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Kefirowa pianka:
2 galaretki truskawkowe
700 ml kefiru
dodatkowo:
1/2 kg truskawek
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fiksy
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko połączyć, następnie ostrożnie mieszając dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Ciasto wylać do tradycyjnej formy do pieczenia u mnie ( 24 cm na 35 cm) i piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić, kefir spienić przy pomocy miksera i dodać do niego zimną galaretkę, dokładnie wymieszać i dołożyć truskawki, następnie odstawić do zgęstnienia.
Kiedy pianka zacznie zastygać wylać ja na wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu po ubiciu posmarować nią wierzch schłodzonego ciasta i jeszcze raz wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła.
Po dokładnym schłodzeniu ciasto pociąć na małe porcje i każdą posypać wiórkami czekoladowymi oraz ozdobić truskawkami.
Nie ma to jak improwizacja :) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńto co nam przyjdzie do głowy w ostatniej chwili zawsze wyjdzie lepiej jak planowanie :)
Usuń