Ciasto swoim wyglądem mówi wszystko :)
Owocowa pianka
ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
pianka:
1 szklanka jagód
40 dag truskawek
1 kg arbuza
1/2 litra śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
dodatkowo:
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
10 dag mlecznej czekolady
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko połaczyć.
Ciasto wylać do formy ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 15-20 minut po upieczeniu wystudzić i nasączyć dobrze kawą.
Arbuza pokroić w kostkę, a truskawki pokroić na połówki lub mniejsze zostawić w całości.
Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody i wystudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z zimną galaretką, dodać wszystkie owoce i wymieszać, następnie odstawić na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko zgęstniała i gęstą wylać na spód biszkoptowy który cały czas jest w formie w której się piekł, odstawić do zastygnięcia. Czekoladę zetrzeć na duże wiórki i posypać po wierzchu całe ciasto.
Pyszne smaki u Ciebie!!
OdpowiedzUsuńrobię często podobne ciasto :) wygląda bosko!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cudownie leciutkie i delikatne... Czysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńjaka idealnie pokrojona kostka :) jak z najlepszej cukierni :) chociaż wiadomo, że domowe to najlepsze! Iwonka, ale kusisz :) a tutaj człowiek na diecie :)
OdpowiedzUsuńMartuś Ciebie bardzo przepraszam za to kuszenie, a innym dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńJej, ale bajecznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuń- Eko