Paulina http://
Marta http://
Monika http://
Magdalena http://
Małgorzata http://
Justyna http://www.tysiagotuje.pl/
Racuchy z truskawkami
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru
1 szklanka jogurtu truskawkowego
1/2 szklanki mleka
1/2 kg truskawek
dodatkowo:
olej
cukier puder
wykonanie:
Około 1/4 truskawek pokroić w plasterki, mąkę wymieszać z sodą, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko oraz jogurt i mleko, wszystko wymieszać do momentu, aż powstanie nam gładkie ciasto.
Na koniec do ciasta dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść malutkie porcje ciasta, smażyć racuszki na złoty kolor.
Po usmażeniu na chwilkę przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem z dodatkiem reszty truskawek pokrojonych w kosteczkę do truskawek można dodać troszkę posiekanej mięty.
u mnie też było śniadanie na słodko :) uwielbiam racuchy!
OdpowiedzUsuńu mnie przeważnie na słodko bo jak na nic nie ma czasu to zawsze zostaje dżem :)
UsuńRacuchy ! do tego z truskawkami, kupiłaś mnie tym przepisem Iwonka ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite śniadanie :))
OdpowiedzUsuńTwoje Córeczki Kochana wiedzą co dobre!!! :)
OdpowiedzUsuńwszędzie tam gdzie truskawki jest pysznie :)
Już tak późna godzina ale jak patrzę na te racuchy to i tak zjadłabym ich cały talerz;)
OdpowiedzUsuń