Pieczone pierogi
ciasto:
90 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
4 jajka
1/2 szklanki śmietany 12%
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki miodu
około 30 dag truskawek
cukier puder
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka i śmietanę, zagnieść ciasto które schłodzić minimum godzinę w lodówce.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie, wiórki kokosowe, miód i żółtko jajka zmiksować na pastę, następnie dodać do niej pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 cm grubości i kubkiem wyciąć krążki na każdym nałożyć porcję nadzienia i zlepić jak tradycyjne pierogi,
następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować białkiem dodatkowego jajka.
Piec w temp. 190 st około 15 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
ojoj! to musi być super!
OdpowiedzUsuńbyło super :)
UsuńCiekawy pomysł na pierożki, na słodko jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjeszcze jest czas, aby to nadrobić :)
UsuńParę razy już się przykładałam, by zrobić właśnie pieczone pierogi. Szkoda, że nie ma już świeżych truskawek... :C
OdpowiedzUsuń- Eko