czwartek, 26 czerwca 2014

Dżem z truskawek

Przygotowanie tego dżemu zajęło mi trzy dni, ale było warto bo wyszedł przepyszny.



Dżem z truskawek

3 kg truskawek
1 kg cukru
1 laska wanilii
wykonanie:
Truskawki po umyciu oczyścić i lekko rozdrobnić, następnie zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia zlać powstały sok i zagotować, gorącym zalać truskawki i po wystudzeniu wstawić do lodówki do następnego dnia. W dniu trzecim zlać sok i powlewać do małych buteleczek na zimę będzie jak znalazł, a truskawki postawić na palniku, dodać szczyptę soli i ziarenka wyskrobane z laski wanilii,  smażyć do momentu rozgotowania i zgęstnienia dżemu czyli jakieś 2-3 godziny na małym palniku bardzo często mieszając. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zostawić do  wystudzenia.




3 komentarze:

  1. Piękne są te słoiczki a w nich pyszny dżem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślisz, że można spróbować zrobić taki dżem z innych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z tych miękkich to tak, ale pewności nie mam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody