piątek, 20 czerwca 2014

Gołąbki dla leniwych

Dzisiaj nie na słodko, ale też pysznie :) takie gołąbki to bardzo dobra propozycja dla tych co lubią dobre jedzenie, ale też dla takich jak ja czyli od czasu do czasu dopada mnie potworny leń, a rodzina chce jeść :)


Gołąbki dla leniwych


1 kg kapusty 
1 szklanka ryżu 
2 cebule 
2 marchewki 
1/2 szklanki kaszy manny 
4 jajka 
50 dag mięsa mielonego 
przyprawy
sos:  
1 puszka pomidorów bez skórki 
2 łyżki śmietany 30% 
dodatkowo: 
maka pszenna 
olej
Wykonanie:
 Ryż ugotować i wystudzić, kapustę drobno poszatkować i posolić, następnie lekko ją wygnieść. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 1 łyżce margaryny i dodać do kapusty razem z przestudzonym ryżem, mięsem mielonym i startą na grubych oczkach marchewką. Wbić wszystkie jajka i dosypać kaszę manną oraz 1 łyżeczkę tymianku, pieprzu ziołowego, jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić solą lub pieprzem. 
Z masy uformować małe kotlety i dokładnie obtoczyć je w mace oraz zrumienić na oleju.
Obsmażone gołąbki ciasno ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać. 
Pomidory razem z zalewą wyjąć z puszki do miski dodać 1 szklankę wody, śmietanę oraz 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku wszystko dokładnie wymieszać i zalać sosem gołąbki, zapiekać w temp. 200 st około 30-35 minut.
 


 

3 komentarze:

  1. ale smaka robisz gdy ja na obiad będę miała warzywa i mięsko gotowane na parze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody