Gołąbki dla leniwych
1 kg kapusty
1 szklanka ryżu
2 cebule
2 marchewki
1/2 szklanki kaszy manny
4 jajka
50 dag mięsa mielonego
przyprawy
sos:
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki śmietany 30%
dodatkowo:
maka pszenna
olej
Wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić, kapustę
drobno poszatkować i posolić, następnie lekko ją wygnieść. Cebulę drobno
pokroić i zrumienić na 1 łyżce margaryny i dodać do kapusty razem z
przestudzonym ryżem, mięsem mielonym i startą na grubych oczkach
marchewką. Wbić wszystkie jajka i dosypać kaszę manną oraz 1 łyżeczkę
tymianku, pieprzu ziołowego, jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić solą lub
pieprzem.
Z masy uformować małe kotlety i dokładnie obtoczyć je w mace
oraz zrumienić na oleju.
Obsmażone gołąbki ciasno ułożyć w formie w
której będziemy je zapiekać.
Pomidory razem z zalewą wyjąć z puszki do
miski dodać 1 szklankę wody, śmietanę oraz 1/4 łyżeczki suszonej
bazylii, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku wszystko dokładnie
wymieszać i zalać sosem gołąbki, zapiekać w temp. 200 st około 30-35
minut.
Niezły sposób!
OdpowiedzUsuńale smaka robisz gdy ja na obiad będę miała warzywa i mięsko gotowane na parze :)
OdpowiedzUsuńMartuś :) wybacz :)
Usuń