Gdybym powiedziała, że to moje ulubione danie to bym skłamała, ale takie pierogi to coś co moje dzieci uwielbiają i po zjedzeniu wylizują talerze ze śmietanki jak kotki :)
Pierogi z jagodami
ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
woda
sól
dodatkowo;
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
Wykonanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto
pierogowe i następnie cienko je rozwałkować, wyciąć z niego krążki
ciasta.
Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, przesypać do miseczki i delikatnie wymieszać z budyniem i cukrem.
Na krążki z ciasta kłaść po łyżeczce jagód i zlepić pierogi
, następnie gotować je w dużej ilości lekko osolonego wrzątku po ugotowaniu przełożyć na talerz i przestudzić.
Pierogi ja podaję ze słodka śmietanka posypane jagodami.
zjadłabym takich pierożków :)
OdpowiedzUsuńno nie masz Ty serca, nie masz :) u nas pada a miałam się wybrać na jagody :) chciałam zrobić trochę pierogów i bułeczek dla siostry :) tak się katuje na diecie :)
OdpowiedzUsuńu nas tez pada, ale jagody od wczoraj były i trzeba było cos z nimi zrobić. Marta, ale Ty jestes twarda babka, że na diecie będziesz coś takiego robić
Usuńuwielbiam ! nie mogę się doczekać jak kupię jagody i też zrobię!
OdpowiedzUsuńA u nas nikt nie chciał iść na jagody.
OdpowiedzUsuńu mnie gdyby nie mąż to też jagód by w domu nie było :)
Usuń