środa, 25 czerwca 2014

Pierogi z jagodami

Gdybym powiedziała, że to moje ulubione danie to bym skłamała, ale takie pierogi to coś co moje dzieci uwielbiają i po zjedzeniu wylizują talerze ze śmietanki jak kotki :)


Pierogi z jagodami 

ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
woda
sól
dodatkowo;
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
Wykonanie:
 Z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto pierogowe i następnie cienko je rozwałkować, wyciąć z niego krążki ciasta.

Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, przesypać do miseczki i delikatnie wymieszać z budyniem i cukrem.

Na krążki z ciasta kłaść po  łyżeczce jagód i zlepić pierogi
, następnie gotować je w dużej ilości lekko osolonego wrzątku po ugotowaniu przełożyć na talerz i przestudzić.
Pierogi ja podaję ze słodka śmietanka posypane jagodami.


6 komentarzy:

  1. zjadłabym takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie masz Ty serca, nie masz :) u nas pada a miałam się wybrać na jagody :) chciałam zrobić trochę pierogów i bułeczek dla siostry :) tak się katuje na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas tez pada, ale jagody od wczoraj były i trzeba było cos z nimi zrobić. Marta, ale Ty jestes twarda babka, że na diecie będziesz coś takiego robić

      Usuń
  3. uwielbiam ! nie mogę się doczekać jak kupię jagody i też zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. A u nas nikt nie chciał iść na jagody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie gdyby nie mąż to też jagód by w domu nie było :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody