Przy moich dziewczynach dżem to prawie obowiązkowy składnik śniadania, a truskawkowym to i ja nie pogardzę :) tym razem dżem z dodatkiem białej czekolady.
Truskawki z białą czekoladą
2 kg truskawek
1/2 kg cukru
20 dag białej czekolady
3 sztuki kardamonu
wykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przesypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, aby puściły sok. Następnego dnia lekko podgrzać i zlać sok który teraz jest pysznym skutkiem ubocznym :)
Truskawki postawić na palniku, dodać ziarenka wydobyte z kardamonu i na małym gazie smażyć często mieszając do momentu zgęstnienia na sam koniec dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Dżem gorący przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz