poniedziałek, 16 czerwca 2014

Truskawki z białą czekoladą

Przy moich dziewczynach dżem to prawie obowiązkowy składnik śniadania, a truskawkowym to i ja nie pogardzę :) tym razem dżem z dodatkiem białej czekolady.


Truskawki z białą czekoladą

2 kg truskawek
1/2 kg cukru
20 dag białej czekolady
3 sztuki kardamonu 
wykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przesypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, aby puściły sok. Następnego dnia lekko podgrzać i zlać sok który teraz jest pysznym skutkiem ubocznym :)
Truskawki postawić na palniku, dodać ziarenka wydobyte z kardamonu  i na małym gazie smażyć często mieszając do momentu zgęstnienia na sam koniec dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Dżem gorący przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody